How well do you know famous quotes about America?

Posted Thursday, Jul. 04, 2013  comments  Print Reprints
A

Have more to add? News tip? Tell us

As we celebrate our nation’s independence, it’s the perfect time to reflect on words of wisdom from prominent Americans.

We’ve culled a list of our favorite quotes about America or by famous citizens. See if you can finish the phrase or cite its author. Then tally your points to determine how you measure up when it comes to waxing poetic about these great United States.

1. Complete this phrase said by President Ronald Reagan: “All great change in America begins at the _________.”

a. White House

b. dinner table

c. heart

2. Name the author: “My fellow Americans, ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.”

a. Abraham Lincoln

b. Dwight D. Eisenhower

c. John F. Kennedy

3. Name the author: “There is not a liberal America and a conservative America; there is the United States of America. There is not a black America and a white America and Latino America and Asian America; there’s the United States of America.”

a. Barack Obama

b. Mitt Romney

c. Bill Clinton

4. Complete this quote by President Harry Truman: “America was not built ______. America was built on courage, on imagination and an unbeatable determination to do the job at hand.”

a. on fear

b. by cowards

c. overnight

5. Name the author: “No matter the nationality, no matter the religion, no matter the ethnic background, America brings out the best in people.”

a. Arnold Schwarzenegger

b. John Grisham

c. Mark Cuban

6. Name the author: “I leave you, hoping that the lamp of liberty will burn in your bosoms until there shall no longer be a doubt that all men are created free and equal.”

a. Mark Twain

b. George Washington

c. Abraham Lincoln

7. Name the author: “Freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed.”

a. Martin Luther King Jr.

b. Nolan Ryan

c. Richard Nixon

8. Complete this quote by Walt Whitman: “The genius of the United States is not best or most in its executives or legislatures, nor in its ambassadors or authors or colleges, or churches, or parlors, nor even in its newspapers or inventors … but always most in the ______.”

a. lawyers

b. common people

c. doctors

9. Name the author: “No man is good enough to govern any woman without her consent.”

a. Susan B. Anthony

b. Hillary Clinton

c. Herbert Hoover

10. Name the author: “The cement of this union is the heart-blood of every American.”

a. Thomas Paine

b. Benjamin Franklin

c. Thomas Jefferson

11. Name the author: “O, say, does that star-spangled banner yet wave, o’er the land of the free and the home of the brave?”

a. Francis Scott Key

b. Betsy Ross

c. John Hancock

12. Name the author: “The clash of ideas is the sound of freedom.”

a. Michelle Obama

b. Lady Bird Johnson

c. F. Scott Fitzgerald

13. Name the author: “The American Dream, whether attainable or not, is to have freedom, freedom in all things. To go as far as ambition impels us, in work, in play, and religion and even in love.”

a. Emily Dickinson

b. Maya Angelou

c. Colin Powell

14. Complete this quote by Eleanor Roosevelt: “The future belongs to those who believe in the beauty of ______.”

a. the earth

b. capitalism

c. their dreams

15. Complete this phrase: “We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their creator with certain unalienable rights, that among these are life, liberty and the ________.”

a. pursuit of happiness

b. right to vote

c. freedom of speech

Bonus: Name the document in which this line appears.

Answers (1 point for each correct answer)

1. b; 2. c; 3. a; 4. a; 5. a; 6. c; 7. a; 8. b; 9. a; 10. c; 11. a; 12. b; 13. b; 14. c; 15. a, bonus: Declaration of Independence

1-3 points

It might be time to consider enrolling in a civics refresher course. Think about mixing some biographies in with those beach reads.

4-8 points

Not bad. You’ve got the basics, but you may consider adding the likes of Lincoln, Saving Private Ryan, Band of Brothers and Patton to your summer Netflix queue.

9-12 points

Excellent job. Feel free to relax and enjoy the fireworks knowing that you’ve got a solid knowledge of American quotes.

13-15 points, plus bonus

Congratulations, you’re an American quote whiz. We think you should either apply to be a history teacher or run for office.

Looking for comments?

We welcome your comments on this story, but please be civil. Do not use profanity, hate speech, threats, personal abuse, images, internet links or any device to draw undue attention. Our policy requires those wishing to post here to use their real identity.

Our commenting policy | Facebook commenting FAQ | Why Facebook?